«L’institut és un bici»
«L’institut és un bici» és un projecte concebut per l’EMT i els alumnes de 2n d’ESO que consisteix en la creació d’una campanya publicitària per recaptar bicicletes.
El principal objectiu d’aquesta proposta, a banda de la rigorositat del treball, és promoure hàbits saludables entre l’alumnat i conscienciar-los dels beneficis de la mobilitat sostenible. Valors que creiem que els nostres alumnes han de tenir molt presents, sobretot en el marc de la crisi climàtica que estem vivint actualment. Amb les bicicletes que recaptem farem una bicicletada solidària amb els malalts de càncer (col·laborem amb Oncovallès) i intentarem substituir alguns dels autobusos que utilitzem per fer sortides complementàries.
El nostre treball neix de les necessitats i inquietuds generades per l’alumnat del nostre Centre durant el desenvolupament d’una seqüència didàctica el curs anterior en què es va treballar el debat a l’aula al voltant de la pregunta: Anar a l’institut en bicicleta o en cotxe? Durant els preparatius de les intervencions alguns alumnes havien insistit en el fet que no tenien possibilitat de venir a l’institut amb bicicleta o patinet, d’altres no tenien bicicleta i d’altres no sabien anar en bicicleta. Aquestes converses van generar molt d’entusiasme entre el nostre alumnat i, aprofitant que l’institut col·labora amb Oncovallès amb el dibuix de la bicicleta que els alumnes fan a 1r d’ESO i que s’exposa a la porxada, vam pensar d’organitzar una pedalada solidària amb els nens malalts de càncer a final de curs. Però per tal de poder dur-ho a terme calia que tots els alumnes disposessin d’una bicicleta. Arribats aquest punt i servint-nos de les pròpies exigències del currículum contemplat per a l’àmbit lingüístic, hem decidit de treballar tot plegat al voltant del gènere publicitari.
Per tant, l’objectiu específic que es vol atènyer des de l’àrea de català és la creació, per part de l’alumnat, d’una campanya publicitària per a recaptar bicicletes que els nois i noies puguin fer servir en les sessions d’Educació Física (veure proposta metodològica més avall) i en la pedalada solidària conjunta a final de curs. A més, el nostre treball presenta molts focus d’interdisciplinarietat amb la resta d’àrees i, per tant, es podria ampliar a la totalitat de les matèries curriculars de 2n d’ESO (veure Possibles activitats complementàries més avall).
Per poder resoldre les qüestions que impliquin la capacitat de poder conduir i de circular amb bicicleta, hem comptat amb la col·laboració de Granollers Pedala i la seva proposta MOBILITAT I PEDALS i l’acollim dins la matèria d’Educació Física, entre d’altres motius perquè la dimensió d’activitat física i temps de lleure d’aquest àmbit contempla la reflexió i l’adquisició de les competències que es desprenen del treball desenvolupat al voltant de la bicicleta tal com es tracta en el projecte formatiu de Granollers pedala.
Voldríem destacar que, més enllà del valor lingüístic i artístic que es desprèn del treball al voltant de la publicitat i de les campanyes publicitàries, l’experiència participa d’un esperit competencial i interdisciplinari. Volem destacar la importància d’emprendre projectes com el que presentarem dins de grups classe. Tot el grup classe recull dades, tots les analitzen, tots creen un dels elements que configurarà la campanya publicitària i tots els presenten i en fan difusió organitzats en grups de treball. El repartiment del treball fa corresponsable cada un dels membres del col·lectiu. El projecte serà més rigorós en la mesura que cadascú hi posi els cinc sentits. Finalment, volem remarcar la importància de les TIC en tot aquest treball ja que s’utilitzen processadors de textos, programes d’edició de vídeo, gràfiques, i una bitàcola a Internet.